Baner

Konsultativni sastanak između Državne revizorske institucije i civilnog društva u susret izradi Godišnjeg plana revizija DRI za 2021. godinu

Podgorica, 9. decembar 2020. godine – Danas je u sklopu projekta koji NVO Institut alternativa sprovodi uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške i Balkanskog fonda za demokratiju pod nazivom “Jačanje nadzora javnih finansija u Crnoj Gori”, održan konsultativni sastanak između Državne revizorske institucije i civilnog sektora u susret izradi Godišnjeg plana revizija DRI za 2021. godinu. Ispred Državne revizorske institucije, na sastanku su govorili senatori Nikola N. Kovačević i Zoran Jelić.

Sastanak je bio posvećen razgovoru o prijedlozima civilnog društva za potencijalne teme i subjekte za Godišnji plan revizija za 2021. godinu, a za koje na osnovu saznanja civilnog društva postoji potreba za revidiranjem.

Senatori su u uvodnim izlaganjima istakli da je ovakva vrsta konsultativnih sastanaka dobra prilika da se zajednički razgovara o mogućim oblicima saradnje DRI i civilnog sektora kao i o pitanjima koja su od značaja za jačanje uticaja rada DRI u crnogorskom društvu. Zajedničkim radom i djelovanjem civilnog društva i DRI ostvariće se bolji uticaj revizija na transparentnost upravljanja javnim finansijama i odgovornost subjekata revizije. U dosadašnjem periodu, DRI je koristila informacije i prijedloge dobijene od strane civilnog društva u procesu godišnjeg planiranja revizija.


Pored navedenog, razgovaralo se o primjeni Smjernica za predlaganje i izbor finansijskih revizija i revizija pravilnosti za Godišnji plan revizija kao i o aktivnostima planiranim Komunikacionom strategijom DRI za period 2020-2024. godine.


U ime civilnog sektora, sastanku je prisustvovalo više od 15 NVO organizacija, kao što su Green Home, Media Centra, Mladi Romi, Centar za građanske slobode, Koalicija za održivi razvoj, Centar za istraživačko novinarstvo, Akcija za socijalnu pravdu, Institut za poslovnu i finansijsku pismenost, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, Centar za razvoj nevladinih organizacija, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Institut alternativa, Centar za ženska prava, Queer Montenegro, Udruženje Roditelji.

Državna revizorska institucija je Komunikacionom strategijom za period 2020-2024. godine planirala organizovanje ovakvih i sličnih sastanaka između DRI i NVO sektora kako bi se na godišnjoj osnovi razgovaralo o pitanjima od obostranog interesa.

Online sastanak je bio otvoren za javnost.