Baner

Održana Konferencija povodom prezentovanja nalaza iz konačnog izvještaja o reviziji uspjeha „Planiranje javnih nabavki medicinske opreme u Crnoj Gori“

Podgorica, 28. septembar 2017. godine - Državna revizorska institucija Crne Gore u saradnji sa Nacionalnom kancelarijom za reviziju Švedske i Evropskim revizorskim sudom je održala Konferenciju povodom prezentovanja nalaza iz konačnog izvještaja o reviziji uspjeha „Planiranje javnih nabavki medicinske opreme u Crnoj Gori“, 28. septembra 2017. godine u Podgorici.

Skup je otvorio dr Branislav Radulović, član Senata i rukovodilac Kolegijuma predmetne revizije. Državna revizorska institucija je u postupku sprovođenja revizije uspjeha na bazi utvrđenog činjeničnog stanja identifikovala postojanje problema i slabosti, koje ograničavaju uspješnost planiranja javnih nabavki medicinske opreme. Nedostatak strategije i neadekvatno operativno planiranje otežavaju nabavku medicinske opreme u skladu sa potrebama zdravstvenog sistema. Državna revizorska institucija je utvrdila da se u sistemu zdravstva Crne Gore planiranje javnih nabavki medicinske opreme ne sprovodi na dovoljno uspješan način.

Revizija je obavljena kroz projekat paralelne revizije uspjeha (PPA II), koji je realizovan pod okriljem Mreže VRI država kandidata i potencijalnih kandidata Evropske Unije. Pored Državne revizorske institucije Crne Gore, u realizaciji ovog projekta učestvovalo je šest vrhovnih revizorskih institucija iz regiona uz ekspertsku podršku Evropskog računskog suda i Nacionalne kancelarije za reviziju Švedske, na temu iz oblasti javnih nabavki.

U ime Evropskog revizorskog suda i Nacionalne kancelarije za reviziju Švedske, učesnicima su se obratili g. Jussi Bright, viši revizor za reviziju uspjeha iz Evropskog revizorskog suda i g. Tony Angleryd, viši revizor za reviziju uspjeha iz NAO Švedske.

Skupu su prisustvovali predsjednik i članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet i Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore; predstavnici subjekata revizije  - Ministarstvo zdravlja, Fond za zdravstveno osiguranje; Kliničko - bolnički centar Crne Gore, Dom zdravlja Podgorica i Agencija za ljekove i medicinska sredstva), kao i predstavnici medija.