Baner

Predstavnici DRI na XV sastanak EUROSAI radne grupe za informacione tehnologije (ITWG)

Podgorica, 08. septembar 2022. godine – Senator Državne revizorske institucije dr Branislav Radulović i državna revizorka u Odjeljenju za vršenje revizije informacionih sistema Ivana Čelebić su učestovali na XV sastanku EUROSAI radne grupe za informacione tehnologije u Bukureštu.

U okviru XV sastanka EUROSAI radne grupe za informacione tehnologije (ITWG) senator DRI dr Branislav Radulović učestvovao je u programu koji se ove godine održava u Bukureštu pod nazivom "IT standardi - šta je budućnost IT revizije".


Skup su otvorili predsjednik vrhovne revizije Rumunije g. Mihai Busuioc i g. Janar Holm generalni revizor Estonije, presjedavajući EUROSAI ITWG.

Učesnicima skupa su se obratili prestavnici SAI USA, Indije, Litvanije, Njemačke, Francuske i drugih država, a u ime DRI Crne Gore sesiji je prisustvovala Ivana Čelebić, državna revizorka zadužena za IT reviziju.


Na skupu je posebno apostrofiran značaj IT revizije i pravci njenog razvoja, posebno u svijetlu intezivnog razvoja administrativnog sektora koji se sve vise automatizuje i postavlja na e-platforme. Pored toga, održana je panel diskusija sa fokusom na integraciju elemenata IT revizije u svim domenima revizije.

Drugog dana seminara su održani poslovni sastanci IT radne grupe, na kojim je razgovarano o budućoj perspektivi radne grupe, kao i radionice na temu mapiranja tokova rada u revizijama.

Članovi delegacije su i ovu priliku iskoristili za razmjenu iskustava sa kolegama iz drugih vrhovnih revizorskih institucija, kao i mogućnost saradnje vršenja paralelnih revizija.


Senator Radulović takođe prisustvovao je, na poziv presjednika vrhovne revizije Rumunije g. Mihai Busioca i proslavi 30 godina osnivanja ove nacionalne SAI, i tom prilikom se susreo sa predsjednicima i glavnim reviziorima iz EUROSAI zajednice, kojima su se između ostalih obratili Generalna sekretarka INTOSAI dr Margit Kraker i predsjednik Evropskog revizorskog suda dr Klaus-Heiner Lehne.

Učesnike skupa u okviru posebnog programa svečanosti pozdravili su predsjednici oba doma Skupstine Rumunije i predsjednik Vlade, kao i predsjednici Vrhovnog i Ustavnog suda Rumunije.