Baner

Sastanak predsjednika vrhovnih revizorskih institucija Crne Gore i Republike Češke: Kontinuiran razvoj bilateralnih odnosa i prilika za razmjenu iskustava revizorskih institucija

Podgorica, 28. jul 2022.godine – Delegacija Vrhovne revizorske institucije Republike Češke, boravila je u posjeti Crnoj Gori, u okviru bilateralne saradnje sa Državnom revizorskom institucijom Crne Gore. Češku delegaciju predvođenu predsjednikom Evropske organizacije vrhovnih revizorskih institucija (EUROSAI), Milosavom Kalom, primio je predsjednik Senata Državne revizorske institucije Crne Gore, dr Milan Dabović sa senatorima i saradnicima.Tokom radne posjete, predsjednici revizorskih institucija izrazili su zadovoljstvo povodom izuzetne bilateralne saradnje između Crne Gore i Republike Češke, kojoj poseban značaj daju prijateljski odnosi dvije vrhovne revizorske institucije.


Predsjednik DRI Crne Gore, dr Milan Dabović, podsjetio je na brojne zajedničke aktivnosti realizovane u saradnji sa Evropskom organizacijom vrhovnih revizorskih institucija, te aktivnom učešću Crne Gore u različitim radnim grupama, u cilju upoznavanja sa najboljim praksama zemalja članica Evropske unije.

„Crna Gora kao kandidat za članstvo u EU i članica u Mreži vrhovnih revizorskih institucija zemalja kandidata, na polju je ispunjavanja završnih mjerila iz pregovaračkog poglavlja 32 - Finansijska kontrola. Uvjeren sam da ćemo iskoristiti dugogodišnje iskusto kolega iz Vrhovne revizorske institucije R. Češke i da će se otvoriti nove mogućnosti za razvoj naše bilateralne saradnje kroz podršku međunarodnih i EU organizacija”, kazao je predsjednik Senata Dabović.

Predsjednik EUROSAI i DRI Republike Češke, Milosav Kala, izrazio je posebno zadovoljstvo povodom posjete i sastanka sa crnogorskim kolegom, ističući važnost doprinosa Crne Gore u predsjedništvu revizorskih institucija i posvećenost ciljevima za koje se dvije države zajednički zalažu. “Republika Češka pruža potpunu podršku naporima Crne Gore u pristupanju EU i nastaviće da bude saveznik u ispunjavanju svih aktivnosti potrebnih za pristup Evropskoj zajednici“, kazao je predsjednik Kala.


Delegaciju Republike Češke pozdravio je i prof. dr Petar Ivanović, zamjenik predsjednika Odbora za ekonomiju, finansije i budžet. On je istakao da samo razmjenom znanja, ispunjavanjem standarda i međusobnim povjerenjem, možemo prevazići prepreke i biti ravnopravne članice u Evropskoj uniji. “Zajedno činimo sve što možemo da održimo interpersonalno i institucionalno povjerenje, jer samo na taj način možemo jačati saradnju i napredovati“, zaključio je Ivanović.

Izlaganje predsjednika Senata Državne revizorske institucije Crne Gore dr Milan Dabović

Izlaganje predsjednika Vrhovne revizorske institucije Republike Češke Milosav Kala

Izlaganje zamjenika predsjednika Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Petra Ivanovića

Pokrivalice

Sastanak predsjednika vrhovnih revizorskih institucija Crne Gore i Republike Češke: Kontinuiran razvoj bilateralnih odnosa i prilika za razmjenu iskustava revizorskih institucija (aktuelnost)