Baner

Sastanak potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jokovića sa senatorom Radulovićem: Data podrška realizaciji preporuka DRI iz revizije uspjeha

Podgorica, 13. maj 2022. godine – U cilju uspješne realizacije preporuka iz revizije uspjeha, danas je u DRI održan sastanak senatora dr Branislava Radulovića i revizorskog tima sa potpredsjednikom Vlade za ekonomski sistem i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimirom Jokovićem i predstavnicima Savjeta za konkurentnost.

Povod sastanka sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede bio je razgovor oko statusa realizacije preporuka iz revizije efikasnosti korišćenja subvencija za proizvodnju i pružanje usluga u poljoprivredi iz sredstava agrobudžeta, kao i upoznavanje sa finalnom fazom kontrole realizacije preporuka iz revizije uspješnosti sprovođenja politike zaštite životne sredine u Crnoj Gori – zaštite od šumskih požara, koju će DRI uskoro objaviti nakon usvajanja Izvještaja od strane nadležnog Kolegijuma.

Takođe, na sastanku su se potpredsjednik Vlade za ekonomski sistem i predstavnici Savjeta za konkurentnost upoznali sa realizacijom sistemskih preporuka iz revizije efikasnosti upravljanja jedinstvenim registrom privrednih subjekata-CRPS i revizije efikasnosti rada revizorskih odbora u privrednim društvima sa većinskim državnim vlasništvom. Posebno je istaknut značaj implementacije sistemskih preporuka, koje imaju za cilj da unaprijede postojeći zakonski okvir o privrednim društvima i institucionalni okvir CRPS-a, kao i da dovedu do dodatnog normiranja nadležnosti, kao i načina funkcionisanja revizorskih odbora.

Sagovornici iz DRI i Vlade su se saglasili da je potrebno na svim nivoima uložiti dodatne napore na ispunjavanju preporuka DRI iz predmetnih revizija, kao i obezbijediti bolju saradnju sa nadležnim odborima Skupštine Crne Gore. Realizacijom dogovorenih aktivnosti dodatno bi se poboljšao status realizacije obaveza iz Pregovaračkog poglavlja 32 u oblasti realizacije preporuka, što bi značajno uticalo na ocjenu u narednom Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori.