Baner

Održan XXV UN/INTOSAI Simpozijum

Podgorica, 1. jul 2021. godine – Predstavnici Državne revizorske institucije, na čelu sa predsjednikom Senata, dr Milanom Dabovićem i senatorom dr Branislavom Radulovićem su prisustvovali XXV UN/INTOSAI Simpozijumu, koji se održao u formatu video konferencije, u periodu od 28-30. juna t.g.


Online događaju je prisustvovalo više od 160 učesnika iz VRI članica INTOSAI-a (Međunarodna organizacija vrhovnih revizorskih institucija) i nekoliko međunarodnih institucija.

Simpozijum je otvorila gđa Margit Kraker, generalni sekretar INTOSAI-a i g-din Liu Zhenmin, zamjenik generalnog sekretara UN-a, koji su istakli značaj saradnje i pružanja međusobne podrške vrhovnih revizorskih institucija tokom Covid-19 krize.

Tema XXV Simpozijuma je bila „Rad tokom i nakon pandemije: nadograđivanje iskustva vrhovnih revizorskih institucija (VRI) za jačanje efikasnih institucija i postizanja održivih društava“. Simpozijum je obuhvatio četiri sesije koje su bile posvećene sljedećim podtemama: Uticaj COVID-19 na organizacione kapacitete VRI, metode rada i procese; Iskustvo i dobre prakse u reviziji COVID-19 odgovora i sanacioni plan; Inovativni pristupi povećanju transparentnosti i odgovornost kao odgovori na COVID-19 i Otporni sistemi odgovornosti i institucije nakon krize COVID-19.

Na kraju simpozijuma, učesnici su usvojili zaključke i preporuke sa XXV UN/INTOSAI Simpozijuma.

Pored predsjednika Senata i senatora, simpozijumu su prisustvovali državna revizorka – načelnica u sektoru Mihaela Popović i državni revizori Lidija Matović i Milan Popović.