Baner

Zvanična posjeta visokih zvaničnika Nacionalne kancelarije za reviziju Republike Bugarske potvrda dobre saradnje

Podgorica, 25. jun 2021. godine – Visoka delegacija Nacionalne kancelarije za reviziju Republike Bugarske u sastavu predsjednik g. Tzvetan Tzvetkov i potpredsjednica gđa Goritsa Grancharova-Kozhareva je boravila u zvaničnoj posjeti Državnoj revizorskoj instituciji Crne Gore. Pored članova delegacije Nacionalne kancelarije za reviziju Republike Bugarske, zvaničnom prijemu prisustvovala je ambasadorka Repubike Bugarske u Crnoj Gori, Nj.E. gđa Meglena Plugčieva i predsjednik Skupštinskog odbora za ekonomiju, finansije i budžet, g. Vladimir Joković.

Predsjednik Senata Državne revizorske institucije dr Milan Dabović iskazao je zadovoljstvo posjetom Crnoj Gori i konstatovao da posjeta predstavlja nastavak bliskih i prijateljskih odnosa dvije vrhovne revizorske institucije. On je istakao snažnu podršku Nacionalne kancelarije za reviziju Republike Bugarske osnivanju i razvoju Državne revizorske institucije Crne Gore i ukazao na značaj jačanja saradnje u oblasti primjene međunarodnih standarda vrhovnih revizorskih institucija. „Primjena međunarodnih standarda vrhovnih revizorskih institucija predstavlja jedno od mjerila u kontekstu pristupanja Crne Gore Evropskoj Uniji i upravo na ovom polju ključna je podrška zemalja članica, koje svojim dugogodišnjim iskustvom i dobrim primjerom mogu pružiti podršku zemljama kandidatima kako bi ostvarile zacrtane ciljeve na putu pristupanja u EU, a posebno u doba pandemije“. Predsjednik je kroz uvodno izlaganje ukazao na značaj uloge vrhovnih revizorskih institucija u doba pandemije, koje svoj rad treba da fokusiraju na kontroli upravljanja sredstvima namijenjenih za suzbijanje Covid 19 pandemije, kao i kontroli kvaliteta pružanja usluga građanima tokom pandemije.


Uz dobrodošlicu i zahvalnost na prijemu, predsjednik Nacionalne kancelarije za reviziju Republike Bugarske Tzvetan Tzvetkov je naglasio dosadašnju uspješnu saradnju dvije vrhovne revizorske institucije  uz naglasak da je ovakva posjeta ključna u doba pandemije Covid-19. „Bilateralna saradnja je značajna, jer ćemo razmjenom iskustva i zajedničkim radom moći da pružimo brza i adekvatna rješenja za zajedničke i hitne probleme, kao što su pandemija, migracioni procesi, ekonomske, socijalne i demografske krize, klimatske promjene“, izjavio je predsjednik Tzvetkov.


Ambasadorka Repubike Bugarske u Crnoj Gori, Nj.E. gđa Meglena Plugčieva je naglasila da je Crna Gora partner sa kojom se razvijaju veoma dobri dobro susjedski odnosi ocjenivši da je značajno jačati saradnju NAO Bugarske i DRI Crne Gore u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Bugarska podržava evropsku integraciju Crne Gore i s tim u vezi, ambasadorka je podsjetila na brojne projekte koji se realizuju u Crnoj Gori, a koje finansira Bugarska.

Predsjednik Skupštinskog odbora za ekonomiju, finansije i budžet, g. Vladimir Joković je ocijenio dosadašnju kvalitetnu partnersku saradnju sa Državnom revizorskom institucijom i naglasio na značaj podrške Odbora radu i budućim aktivnostima DRI. Predsjednik Odbora je ukazao na aktivnosti koje je Odbor sprovodio u prethodnom periodu, kao i o aktivnostima koje se planiraju u pogledu jačanja kontrolne i nadzorne uloge Skupštine. Između ostalog, predsjednik Odbora se osvrnuo na ulogu vrhovnih revizorskih institucija u doba pandemije Covid-19 i istakao da „cijeni da će posjeta Nacionalne kancelarije za reviziju Bugarske doprinijeti daljem unapređenju međunarodne saradnje, razmjeni iskustava, posebno u dijelu koji se odnosi na aktivnosti ovih institucija u vremenu pandemije COVID 19 i njihovim ulogama u kontroli efektivnosti upravljanja sredstvima za suzbijanje pandemije COVID 19“.

Na radnom sastanku, predstavnici Nacionalne kancelarije za reviziju Republike Bugarske i Državne revizorske institucije Crne Gore su razgovarali o aktivnosti vrhovnih revizorskih institucija u kontekstu pandemije i reviziji mjera podrške i sredstava za suzbijanje virusa Covid-19. Predsjednik Senata dr Milan Dabović govorio je na temu uticaja Covid-19 na Crnu Goru i rad Državne revizorske institucije, dok je senator dr Branislav Radulović upoznao sve prisutne sa ulogom Državne revizorske institucije Crne Gore u kontroli efektivnosti upravljanja sredstvima za suzbijanje virusa Covid-19.


Zvaničnom prijemu i radnom sastanku su takođe prisustvovali senatori Nikola N. Kovačević i Zoran Jelić, sekretarka Državne revizorske institucije Dobrila Glomazić, državna revizorka – načelnica u sektoru I Mihaela Popović i državni revizor – načelnik u sektoru II Blažo Savković.