Baner

Održan regionalni seminar na temu „Jačanje Parlamenta – Odnos sa VRI u cilju jačanja učinka eksterne revizije u zemljama Zapadnog Balkana“

Tirana, 10. maj 2019. godine – Delegacija Državne revizorske institucije Crne Gore, u sastavu Nikola Kovačević, Senator i Zoran Jelić, Senator učestvovali su na dvodnevnom seminaru u organizaciji Svjetske Banke i SIGMA-e, pod podrškom Fonda za jačanje odgovornosti i povjereničkog okruženja (SAFE) na temu „Jačanje Parlamenta – Odnos sa VRI u cilju jačanja učinka eksterne revizije u zemljama Zapadnog Balkana“.

Ova razmjena znanja okupila je predstavnike vrhovnih revizorskih institucija i parlamentarnih odbora za nadzor iz regiona kako bi razmotrili i zajednički razvili jasnija regionalna očekivanja u pogledu institucionalnog radnog odnosa između ovih aktera eksterne revizije.


Cilj konferencije bio je da se podstakne kolektivno razumijevanje o tome kako bi trebalo da izgleda odnos VRI i Parlamenta u kontekstu zapadnog Balkana.


Delegacija Državne revizorske institucije je tokom dvodnevne sesije predstavila najznačajnije izazove s kojima se suočavaju Parlament i DRI Crne Gore kada je riječ o njihovim nadzornim ulogama kao što su nezavisnost vrhovnih revizorskih institucija, razmatranje izvještaja o reviziji i praćenje realizacije preporuka na osnovu izvještaja o reviziji.