Baner

Održana radionica „Revizija finansijskih izvještaja političkih subjekata“

Podgorica, 9. februar 2018. godine – Državna revizorska institucija Crne Gore bila je domaćin radionice na temu „Revizije finansijskih izvještaja političkih subjekata“, od 8-9. februara t.g. u Podgorici.

Na radionici su prisustvovali predsjednici i revizori vrhovnih revizorskih institucija Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore. Radionicu je otvorio predsjednik Senata, dr Milan Dabović zajedno sa članom Senata, Nikolom N. Kovačevićem.

Predsjednik Senata, dr Milan Dabović je u uvodnom dijelu upoznao učesnike sa ciljem i namjerom radionice. Cilj radionice je bila razmjena iskustava iz oblasti revizije godišnjih finansijskih izvještaja političkih subjekata sa posebnim osvrtom na zakonodavni okvir, metodologiju vršenja revizije i izazove s kojima se suočavaju vrhovne revizorske institucije u sprovođenju predmetne revizije.

Član Senata, Nikola N. Kovačević je istakao značaj saradnje ostvarene između DRI Crne Gore i vrhovnih revizorskih institucija Republike Hrvatske i Srbije kroz redovno organizovanje radionica na temu revizije političkih subjekata. U 2012. godini, Državna revizorska institucija Crne Gore je počela sa revizijom političkih partija i izbornih kampanja za 2011. godinu i to: 11 parlamentarnih političkih partija i dvije NVO. Zakonskim odredbama iz januara 2015. godine, utvrđena je nadležnost DRI  da vrši reviziju  konsolidovanih godišnjih finansijskih izvještaja političkih subjekata čiji ukupan prihod prelazi 10.000 €. U 2017. godini, DRI je izvršila reviziju konsolidovanih finansijskih izvještaja 30 političkih subjekata, kojima je dato 21 pozitivno mišljenje, 5 uslovnih i 4 negativna mišljenja za finansijsku reviziju i 6 pozitivnih, 17 uslovnih i 7 negativna mišljenja za reviziju pravilnosti. U odnosu na 2012. godinu, politički subjekti su unaprijedili svoje finansijsko izvještavanje i kod određenog broja političkih subjekata ostvaren je veći stepen realizacije preporuka iz prethodnih godina.

Tokom dva dana, na radionici su svoje prezentacije i iskustva u vršenju revizije političkih subjekata predstavili predstavnici DRI Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Radionica je bila dobra prilika da se sagledaju svi izazovi i problemi sa kojima se suočavaju vrhovne revizorske institucije u sprovođenju revizije političkih subjekata, kao i da se daju određene preporuke, koje bi se mogle ubuduće primjeniti u reviziji političkih subjekata.

Državna revizorska institucija Crne Gore je takođe održala poseban sastanak sa predsjednicima vrhovnih revizorskih institucija zemalja učesnica ovog događaja.