Baner

Održan sastanak Kontakt Komiteta Šefova VRI zemalja članica EU i Evropskog Računskog suda

Viljnus, 22. oktobar 2013. godine – U Viljnusu, od 10-11. oktobra 2013. godine, održan je sastanak Kontakt Komiteta Šefova VRI zemalja članica EU i Evropskog računskog suda. Domaćin sastanka Kontakt Komiteta bila je Vrhovna revizorska institucija Republike Litvanije.

S obzirom da Crna Gora ima status zemlje kandidata EU, Državna revizorska institucija na čelu s članom Senata, dr Branislavom Radulovićem prisustvovala je kao aktivan posmatrač sastanku zajedno s predstavnicima vrhovnih revizorskih institucija Srbije i Turske.

Sastanak je zvanično otvorila predsjednica Vrhovne revizorske institucije Republike Litvanije, gđa Giedrė Švedienė, a zatim bivši Predsjednik Litvanije, gdin Valdas Adamkus. U ime Evropske komisije, učesnicima sastanka se obratio gdin Algirdas Šemeta, Evropski Komesar za poreze, carinu, reviziju i borbu protiv prevara. Algirdas Šemeta govorio je o ulozi VRI u reviziji potrošnje EU sredstava unutar okvira zajedničkog upravljanja i očuvanja njene nezavisnosti. Putem video konferencije, prisutne je pozdravio gdin Michael Theurer, predsjednik Odbora za budžetsku kontrolu Evropskog Parlamenta. Gdin Theurer govorio je o ulozi Odbora za budžetsku kontrolu unutar sistema finansijske kontrole i jačanju kontrole nad potrošnjom budžetskih sredstava.

Gdin Vitor Caldeira, predsjednik Evropskog računskog suda govorio je ulozi i doprinosu Evropskog računskog suda u jačanju odgovornosti upravljanja budžetom EU.

Sastanak Kontakt Komiteta bio je posvećen sljedećim temama: „ Novi finansijski okvir EU za 2014-2020. godinu i nova finansijska regulativa kao novi vid ekonomskog upravljanja“ i „Okvir za saradnju i aktivnosti Kontakt Komiteta“.